Praktijk voor moderne acupunctuur, Assen, Drenthe

Medische Acupunctuur Assen
Mercuriusplein 8
9401 EM ASSEN
Tel 0592 – 30 96 88

Stoppen met roken en acupunctuur – nieuw wetenschappelijk bewijs!

Cochrane - acupunctuur en roken   The Cochrane Collaboration

 

Vorig maand bezocht ik een symposium in kader van de afhankelijkheid van opiaten. Voor mijn beroep als verslavingsarts volg ik regelmatig bijscholing. Een hoogleraar sprak over de auteurs van de Cochrane Collaborations. Hij noemde ze “echte azijnpissers”. Bekende wetenschappers worden uitgenodigd door deze organisatie (The Cochrane Collaboration) om heel kritisch de wetenschappelijke publicaties tegen het licht te houden. Door middel van de zogenaamde “systematische reviews” worden studies over bepaalde behandelingen gebundeld om zo uitspraak te doen over de effectiviteit. Enkele van deze azijnpissers hebben in 2002, 2006 en 2011 een review gepubliceerd over de effectiviteit van acupunctuur bij het stoppen met roken. Je raadt het al. In die reviews wordt geconcludeerd dat men niet kan aantonen dat acupunctuur bijdraagt tot grotere kans om van de nicotine af te blijven. Tot nu toe is alleen bij pijnbehandelingen acupunctuur effectief gebleken in deze strenge reviews.

In 2014 lees ik hierin een verandering. Dit jaar hebben dezelfde azijnpissers een nieuwe review gepubliceerd. In hun conclusie lees ik een belangrijk verschil in nuance. Ze zien aanwijzingen voor een positief effect op korte termijn. De onderzoekspersonen die proberen te stoppen met roken menen dat acupunctuur de ontwenningsverschijnselen in het begin toch iets te kunnen wegnemen. De rest van de conclusie is min of meer een kopie van die van andere jaren.

Zelf, als acupuncturist, heb ik geen ervaring in de behandeling van de nicotineverslaving. Ik heb gesproken met mensen die acupunctuur hebben ondergaan en die zweren dat acupunctuur hen hebben ondersteund in het proces van stoppen met roken. In deze systematische review wordt de mogelijke mechanismen van de werking van acupunctuur beschreven. Komt erop neer dat tijdens de behandeling het zenuwstelsel over gaat tot de productie van diverse stofjes die hun uitwerking hebben op het beloningscentrum in het brein. Een verslaving heeft natuurlijk alles te maken met deze beloningscentrum.

Hoe dan ook, het is de verslaafde die stopt met roken en niet de nicotinepleisters, -zuigtabletten of de reguliere medicatie. En ook niet alleen acupunctuur gaat de klus voor je klaren.

Links

  • Mijn collega, mw. Chu Lam, helpt wel de mensen die graag willen stoppen met roken middels acupunctuur. Haar succes rate is hoger dan die met pillen!
  • Samenvatting van de review.
  • Cochrane Collaboration. Een stichting die zich, zo nodig, ook kritisch uit tegenover de reguliere geneeskunde.