Praktijk voor moderne acupunctuur, Assen, Drenthe

Medische Acupunctuur Assen
Mercuriusplein 8
940 EM ASSEN
Tel 06-245 939 77

@Med_Acupunctuur
When East Meets West. Maak gebruik van de vele mogelijkheden van acu-punt stimulatie (neuromodulatie).

Acupunctuur en neuropathie

Minstens de helft van mijn patiënten hebben last van een neuropathie. Dus wordt het tijd voor mij om hier iets te schrijven over een aandoening met vele gezichten. Ter voorbereiding heb ik de wetenschappelijke literatuur op nageslagen. Ook heb ik gekeken naar wat mijn collega’s hebben geschreven op hun websites.

In deze voorbereiding valt mij op het volgende.

  • Uiteraard ben ik al overtuigd van de positieve effecten van elektro-acupunctuur op allerlei vormen neuropathie. En toch ervaar ik elke keer weer een feestje, als het mij lukt om de neuropathische klachten (o.a. zenuwpijn) positief te beïnvloeden. Het betreft vaak mensen die overal zijn geweest en van alles hebben geprobeerd. Ik vraag me af waarom er zo weinig goede klinische studies zijn gedaan op dit gebied. Een collega-acupuncturist in Soest heeft op zijn website een aantal goede wetenschappelijke artikels opgesomd. Het laatste artikel, spreekt mij wel aan. Daarin zie ik een duidelijke aanwijzing dat elektro-acupunctuur de signaalverwerking van de zenuwbanen kan beïnvloeden.
  • Het lijkt wel of ik de enige acupuncturist ben die streeft naar het herstel van echte controle van de klachten. Mijn eerste stap in de behandeling is het zoeken naar een manier om de klachten te beïnvloeden. Ik vermoed dat neuropathie een overkoepelende term is voor diverse afwijkingen van de signaalverwerking van de zenuwbanen. Vandaar dat er geen sprake is van een standaardbehandeling. Eenmaal de effectieve manier gevonden te hebben, zal ik overgaan op het overdragen van de behandeling. U leest het goed: ik probeer mijn behandeling te vertalen naar een behandeling die de patiënt zelf thuis kan uitvoeren. Deze onderhoudsbehandeling kan leiden tot duurzame vermindering van klachten. En, zo nodig, indien de klacht flink de kop op duikt, kan de patiënt direct er iets aan doen. De controle ligt dan weer bij de patiënt! Deze controle leidt tot minder klachten en beter functioneren.
  • Die collega’s in Soest hebben een zeer mooie website gemaakt over de mogelijkheden van acupunctuur bij neurologische aandoeningen. In kader van de neuropathie hebben zij vele video-opnames op de site geplaatst waarin de patiënten vertellen over hun ervaring met acupunctuur. Hieronder enkele voorbeelden.

        

        

Wat mij bij deze collega’s opvalt zijn vaak de zeer langdurige behandelingen. Sommigen in deze video’s zijn al langer dan een jaar in behandeling! Hun patiënten zijn dus afhankelijk van de behandelaar. Mijn streven is: het zo snel mogelijk opheffen van deze afhankelijkheid! Ik zal zeker niet de neuropathie genezen. De controle over klachten weer teruggeven aan de patiënt is mijn grote uitdaging.

Links

  • Samenvatting van een studie. Men ziet hier een verbeterde zenuwgeleiding na de acupunctuurbehandeling. Ik ga uit van verbetering en niet van genezing! Een verschil in nuance. Ik merk dat sommige collega’s het onterecht interpreteren als genezing.
  • Een video waarin mijn collega uitweidt over diverse vormen van neuropathie.