Praktijk voor moderne acupunctuur, Assen, Drenthe

Medische Acupunctuur Assen
Mercuriusplein 8
9401 EM ASSEN
Tel 0592 – 30 96 88

Fibromyalgie en acupunctuur

Recent is een artikel gepubliceerd met de laatste overzicht van studies waarin gekeken is naar de effectiviteit van acupunctuur bij fibromyalgie. Hierin zijn studies opgenomen van de afgelopen 15 jaar. De onderzoeken vonden plaats in de hele wereld en zijn gepubliceerd in diverse bladen.

Wat ik bijzonder vind van dit overzicht is dat de auteurs hier acupunctuur in de brede zin hebben gebruikt. Niet alleen is gekeken naar klassieke, manuele acupunctuur (naald), maar ook naar electro-acupunctuur en cupping. De auteurs hebben het dan ook over “acupoint stimulation”. Net als in onze praktijk, de acupunctuurpunten kunnen wij op diverse manieren manipuleren. Middels een naald, naald met electra, electra via electroden, de naald opwarmen (moxakruid, infraroodlamp), manueel (duimen, vingers) etc, etc.

Ook bij fibromyalgie doen wij niet aan one-size-fits-all. Bij elke persoon met fibromyalgie wordt gezocht naar de optimale behandeling. In onze praktijk betekent dat meestal: een combinatie van diverse technieken. In de studies wordt meestal één techniek toegepast. In kader van een onderzoek is dat laatste noodzakelijk. Maar men laat kansen liggen. In onze praktijk gaan wij all the way!

Links

“Acu-punt stimulatie bij fibromyalgie”

Het meest recente overzicht van studies met betrekking tot acupunctuur bij fibromyalgie.

Chu Lam Acupunctuur

Ideeën over fibromyalgie van mijn ervaren collega.