Praktijk voor moderne acupunctuur, Assen, Drenthe

Medische Acupunctuur Assen
Mercuriusplein 8
9401 EM ASSEN
Tel 0592 – 30 96 88

Acupunctuur zou meer toegepast moeten worden?

Trouw - Acupunctuur

In een interview met de emeritus hoogleraar Hans Jeekel van de onderzoeksorganisatie ZonMw wordt de alternatieve geneeskunde, of beter de complementaire geneeskunde, niet bij voorbaat van tafel geschoven. Deze hoogleraar is eerder verbaasd over het wegwuiven van effectieve en goedkope behandelingen: we doen onze patiënten tekort.

Het interview herinnert mij hoe ik vroeger over acupunctuur dacht. Als regulier arts ben ik ook opgegroeid om lacherig te doen om de alternatieve geneeswijzen. Toen ik en andere artsen tijdens de opleiding acupunctuur de colleges volgden, keken wij elkaar vaak fronsend aan. De materie was vaak moeilijk te behappen. De docent van onze eerste college beweerde dat wij last zouden gaan hebben van onze westerse geneeskunde opleiding. En of! Ik heb de scepticisme richting de traditionele Chinese geneeskunde nooit kunnen loslaten. Toch ben ik overtuigd van de effectiviteit van acupunctuur voor diverse klachten. Ik heb genoeg wetenschappelijk bewijs in de literatuur kunnen vinden. Ook mijn ervaring in de praktijk heeft mij geholpen: eerst zien dan geloven. Zolang ik het maar mezelf kan uitleggen in termen van de regulier westerse kennis wil ik wel open staan voor de complementaire geneeskunde. Dat laatste betekent dat ik grotendeels van de alternatieve geneeswijzen onzinnig vind of zelfs gevaarlijk.

Links

Interview

Artikel Trouw (9 april 2014)